21.8.2017

Ihminen, tuo kauneuden subjektiivinen objekti

Ulkoiseen kauneuteen ihastutaan.
Sisäiseen kauneuteen rakastutaan.

Ulkoinen kauneus on subjektiivista. Yhden kaunis on toisen ruma. Tällöin kauneus ei ole määritettävissä vakiona. Jos se olisi vakio, ei siihen vaikuttaisi yksilötason mieltymyksien eroavaisuudet ihmisten aistihavainnoissa.


Me pyrimme löytämään ihmisistä sellaisia piirteitä, jotka miellyttävät silmää. Jokaisella on oma näkemys siitä, mikä on kaunista. Milloin se on siro leuka, tai ulkonevat poskipäät. Toisaalta silmien väri, tai nenän koko. Jossain katsotaan hoikkia mieluummin ja heti vieressä isompikokoiset ovat ykkönen. Esimerkkejä on loputtomasti.
Nämä ihmisen kasvon- ja vartalonpiirteiden yhdistelmät luovat meille alustan, mistä me etsimme näitä juuri meitä kiinnostavia asioita. Siksi saman yksilön ulkonäkötasosta saadaan niin monia erilaisia näkemyksiä.


Sisäinen kauneus on myös subjektiivista. Sen tulisi merkitä loppupeleissä eniten, mutta ulkoinen ulkonäkö on myös tärkeässä roolissa. Ainakin alkuvaiheessa.
Kun ulkoisesti viehättävä ihminen löytyy, alkaa sisäinen kauneus aukenemaan. Hyvällä tuurilla paljastuu juuri ne ominaisuudet, joista itsekin pitää. Ne ovat juuri niitä ominaisuuksia, joiden kanssa jaksaa elää vuodesta toiseen. Kenties koko loppuelämän.


Sisäisiä ominaisuuksia, eli sitä sisäistä kauneutta, voidaan toki aukaista jo ennakkoon. Tämä tapahtuu osallistuessa keskusteluihin esimerkiksi työpaikalla, FB-ryhmissä, tai harrastuksissa. Se ei siis vaadi sitä, että on pakko ensin täyttää ulkoisesti viehättävän osion vaatimus.
Aikaisemmin tuntematon ihminen voi yllättäen alkaa vaikuttamaan hyvinkin mielenkiintoiselta myös ulkoisesti, kun taustalta paljastuu yhteisiä asioita kuten harrastuksia, mielenkiinnon kohteita sekä mahdollisesti jopa samansuuntainen ajatusmaailma ja maailmankatsomus.


Keskusteltaessa voi samalla huomaamattaan, tai tarkoituksella, havaita ulkoista kauneutta, eli aikaisemmin mainittuja avain-ominaisuuksia. Tästä prosessista kehittyy mielenkiintoinen kehityspolku ristikkäin menevien tulkintojen ja havaintojen suhteen, kun toisaalta arvioi ulkonäköä sekä yrittää päästä selville sisäisistä ominaisuuksista.

 

Jos sisäiset ja ulkoiset avain-ominaisuudet kohtaavat, ollaan pitkälti löydetty se optimaalinen henkilö, jonka kanssa voi vakavasti harkita parisuhdetta.
  
Toivottavasti tämä toinen henkilö ajattelee samoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti